dimecres, 15 de desembre del 2010

Avantatges d'un estat propi

Sovint sentim dir als abstencionistes, als indiferents, als que decideixen ignorar, la famosa pregunta: ¿I que canviarà amb la indepèndencia? Molta gent cau en l'error de contestar amb raons, sempre certes, però que donen la raó als espanyols, com són les econòmiques. És cert que l'estat espanyol ens estafa 22.000 milions d'euros l'any, però no és menys cert que també ataca les nostres tradicions, consentint la llei europea del foc; o la nostra llengua, no permetent que sigui llengua oficial a Europa, entre d'altres.
Jo avui vull explicar què pot significar un estat propi per a Catalunya, però sobretot, per a nosaltres, els ciutadans.
Catalunya serà un país amb un estat NOU, i remarco nou perque la gent no enten què vol dir això. Actualment, la gent ha de votar partits grans que tinguin en el seu programa la independència, per poder assolir el màxim d'escons possibles al parlament, i poder declarar la independència. Però un cop assolida, s'hauran de convocar unes eleccions constituients, és a dir, elegirem qui volem que redacti la nostra constitució, o, dit d'una altra manera, haurem de votar el partit que més s'apropi a les nostres idees, per tal que quedin reflexades en la Constitució Catalana. D'aquesta manera, podrem decidir si volem que els nostres polítics tinguin data de caducitat o no, si volem que la nostra democràcia sigui directa, on el poble tingui la última paraula, o bé preferim seguir mantenint el "Teatre Democràtic de Catalunya", on el poble només n'és un simple espectador. També podrem decidir si volem tenir un copagament sanitari, com l'anomena l'estat espanyol, tot i que jo l'anomenaria, doble pagament sanitari; o si volem ser un estat laic o si les nostres escoles han de ser totes públiques, o hem de seguir mantenint del privades.
Hi ha persones que pretenem convèncer a la gent de la necessitat de l'estat nou és dir-los que, un cop assolida la independència, ens podriem baixar els impostos. Doncs diré una cosa: no en veig la necesitat. Si fins ara hem pogut mantenir aquest nivell d'impostos, amb una petita reforma que permetès alleugerir els impostos de les persones més necessitades, podriem aprofitar tots aquests diners per a millorar el nostre sistema de vida, invertint en sanitat, educació, cultura, I+D, transports,... Podriem tenir moltes més escoles públiques, més hospitals, autopistes lliures de peatges, millors jubilacions, més beques, transport públic gratuït,...
Un estat nou pot suposar moltes avantatges per als catalans, i aquestes nomès en són unes poques.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada